Primiti cu cutremurul?

N-am dormit bine azi noapte. A fost seara de karaoke in clubul de vizavi si s-a auzit numai Directia 5. Pe la 4 dimineata s-a lasat si cu bataie si sticle sparte. Pe la 5 a inceput sa circule tramvaiul. Fix pe sub capul meu, aflat la un metru de fereastra, aflata la 30 de metri de linia de tramvai. Unul se ducea: tudum-tudum-tudum si altul venea: tadam-tadam-tadam. Din cand in cand mai claxonau. Insistent. 

De fiecare data cand treceau, se zgaltaia mobila. Geamurile de la usi incepeau sa tremure, iar scaunul patina pe parchet. N-am putut sa inchid un ochi. Cand aveam senzatia ca incep sa atipesc, trecea tramvaiul. 

Si imi era si frig. Printre ramele de lemn vechi cu vopsea grena cojita trecea vantul. Degeaba ma infofoleam si dadeam centrala la maximum, ca nu se simtea. Era ger in casa. 

Geamurile mele de la etajul doi n-au putut bloca zgomotul facut de masini, de tramvaie, de betivi, de club si nici frigul.

Asta ar fi putut fi jurnalul meu zilnic pana acum jumatate de an. Pe vremea aia, stateam intr-un bloc cu bulina de langa Biserica Armeneasca. Jumatate din populatia strazii locuia abuziv intr-o singura casa, si aia pe jumatate daramata, iar mie imi era frica sa vin singura acasa seara. Dar nu eram sigura daca ar trebui sa pun problema asta inainte de “se surpa balconul”, “cade tencuiala” si  “se zgaltaie blocul”. Parca nu-mi venea sa cred ca tocmai maine si tocmai pe mine o sa ma prinda cutremurul acasa.

Din pacate, consolidarea blocurilor vechi nu e o prioritate. Ca multe alte lucruri pentru care exista bani, pisica se paseaza din curte in curte si nimeni nu e responsabil.

Vlad Ursulean a facut un film despre sensul vietii atunci cand astepti sa fii ingropat sub daramaturi. E fain, bine documentat si arata o atitudine putin surprinzatoare a celor care locuiesc in blocurile cu bulina: nu numai ca nu stiu ca li se poate darama casa oricand, dar pot sa garanteze “cu viata” ca nu va veni niciun cutremur.

Advertisements

4 Comments on “Primiti cu cutremurul?”

  1. tiberiu says:

    reabilitarea ca reabilitarea, dar sa iti faci casa prost de la inceput e alta. multi, crezand ca fac vreo economie, isi faca casa din BCA si apoi se intreaba de ce nu rezista. sa nu iti bagi unghia in gat ?

  2. radu says:

    mie imi place impactul social si implicarea divinitatii in lucruri marunte . ” cum o vrea d-zeu” si stau si ma intreb cum ar fi daca printr-o minune am afla ca EL vrea sa murim cu totii la cutremur ?.altfel nimic nou in filmul asta


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s